Хората на Гешев: ГДБОП и адвокатът му настояваха да не се протестира

...
Хората на Гешев: ГДБОП и адвокатът му настояваха да не се протестира
Коментари Харесай

Защо не проговори Борислав с милионите от “Хемус” и кого трябваше да посочи

Хората на Гешев: ГДБОП и адвокатът му упорстваха да не се стачкува мярката му за неотклонение и да получи по-леко обвиняване  МВР: Беше подготвен да каже на кого е носил парите и да разкрие цялата скица, те не желаеха да го чуят
Работим по следствието за “Хемус ” и в този миг. Струва ми се, че това ще докара до промени, в това число и в състава на някои парламентарни групи, съобщи загадъчно Бойко Рашков в ранния следобяд в събота, когато Кирил Петков показа кабинета си. Така шефът на Министерство на вътрешните работи загатна, че някои депутати може да се разделят с имунитета си и да станат обвинени.

По същото време шефът на ГДБОП Калин Стоянов и наблюдаващите прокурори по делото за пране на пари са си говорили на висок звук в постройката на антимафиотите стана ясно в неделя, когато Софийската градска прокуратура упрекна полицията в напън и стартира лично следствие по случая.

Веднага след изказването на Рашков се завъртяха имената на някогашните районни министри Николай Нанков и Петя Аврамова, които бяха викани за пояснения в Националната полиция няколко дни преди изборите, а преди този момент са ходили и в Националното разследване по следствието на държавното обвиняване.

“Дали прокуратурата ще оцени събраните доказателства, с цел да желае имунитет, не зависи от мен. Има учредения да се поеме в тази посока по едно от трите досъдебни производства в разнообразни институции ”, добави Рашков в неделя.

В Националната полиция се води следствие за подписване на неизгодна договорка в изключително огромни размери. Прокуратурата проверява занемареност по данни от отчет на Сметната палата за “Автомагистрали ” ЕАД. А делото на ГДБОП е за пране на пари и тъкмо по него беше задържан 42-годишният Борислав Колев, който се оказа в центъра на абсурда по времето, когато новият кабинет беше показан.

Футболният арбитър Колев е обвързван с трети народен представител от ГЕРБ, който може да засяга Рашков с думите си за промени в “някои парламентарни групи ”, научи импровизирано “24 часа ”. Също него националният представител е обвързван със спорта, а Колев е съучастник с негов родственик. “24 часа ” потърси депутата след разкритията на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, само че той съобщи, че ще приказва в понеделник.

В неделя прокуратурата упрекна Министерство на вътрешните работи в напън поради настояването обвиняванията на Колев да бъдат по-леки

с прокурорите и на висок звук ги обвинил, че саботират следствието. Вътрешното министерство отвърна, че има заплаха за живота на Борислав Колев след изказванията на прокуратурата, която е разкрила тактиката на следствието. От държавното обвиняване обявиха за “24 часа ”, че не са били известени за застрашения живот на Колев, а нарушаването на закона от страна на Министерство на вътрешните работи не може да се пояснява като откриване на тактиката на следствието.

От ГДБОП обаче са безапелационни, че Борислав Колев е желал да разкрие цялата скица за парите, само че прокуратурата не е желала да го чуе.

Хронологията на абсурда, разказан от прокуратурата:

Борислав Колев беше арестуван от съда в четвъртък поради задоволително доказателства, че е получил изтеглените 53 млн. лева за строителството на лот 5 на Автомагистрала “Хемус ”. В петък водещите следствието от ГДБОП са предложили на прокуратурата Колев да бъде разпитан в тяхната постройка в събота и неделя. Прокуратурата е разпоредила да бъде конвоиран от вкъщи си до постройката на ГДБОП. В петък вечерта антимафиотите се обадили по телефона на прокурорите и им споделили, че Колев ще дава пояснения единствено в тяхно наличие. В кабинета на проверяващите Колев декларирал, че няма да дава пояснения и е пристигнал по гледище на юриста си. Защитникът му споделил на прокурора, че е получил увещание, че няма да се стачкува мярката на клиента му, в случай че даде пояснения, без да се показва какви са те. Освен това наатоявал квалификацията на действието да е по-леко, което даже да го освободи от наказателна отговорност. В същия дух били настояванията и на ГДБОП.

Подобни бонуси за обвинени не са изключение в практиката на следствието на незаконни групи, сподели инспекция на “24 часа ”. Много от участниците са ставали единствено очевидци след разбиването на бандите, а част от обвиняванията на някои от тях са спестявани, с цел да се потвърдят закононарушенията на останалите.

На срещата в събота една от наблюдаващите прокурорки прецизирала, че не подписва извънсъдебни съглашения и това опонира на закона. Заради напрежението шефът на ГДБОП Калин Стоянов настоял да приказва с една от колежките ѝ - също от екипа наблюдаващи прокурори. Според държавното обвиняване се обърнал към нея с несъответствуващ звук и реплики, че тя поставя завършек на следствието, като отхвърля да извърши настояванията на отбраната. Дори я заплашил, че ще ѝ бъде търсена отговорност. След диалога на висок звук срещата завършила.

“Недопустимо е върховен чиновник на Министерство на вътрешните работи и бранител на обвинен да имат претенции и искания към наблюдаващ прокурор, които са отвън рамките на закона ”, разяснява в неделя зам.-градският прокурор Иво Илиев.

Говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова съобщи, че наблюдаващите прокурори са шокирани от случилото се и изключително от съвпадението на настояванията на отбраната и на шефа на ГДБОП за хода на следствието. “Една от колежките е със стаж от 20 години. Сподели, че е виждала какво ли не, само че сходен напън в никакъв случай, от никого и по никакъв мотив не ѝ е бил оказван ”, сподели Петрова.

Заради случая Софийската районна прокуратура стартира следствие за натиска от ГДБОП към обвинителките. Още в неделя са били разпитани чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са участвали на абсурда в кабинета. От държавното обвиняване даже предложиха чиновници на ГДБОП да се подложат на проучване с детектор на лъжата, с цел да се обясни истината.

“Заявявам, че по никакъв мотив и по никакъв метод не съм оказвал напън против прокурорите. Не съм употребявал обидни думи против тях. Работещите по случая чиновници ми рапортуваха, че в границите на 4 дни не може да се разпита обвиненият, който е подготвен да опише цялата скица.

Най-вече на кого, по какъв метод и къде е предал изтеглените от банката 53 млн. лева Лицето е декларирало и изказало подготвеност да приказва ”, сподели шефът на ГДБОП Калин Стоянов на брифинг в Министерство на вътрешните работи късно в неделя. Според него единият от наблюдаващите прокурори по делото е декларирал, че не го интересува какво ще приказва този човек.

“Затова отидох в службата да беседвам с прокурорите. Изказах персонално мнение пред тях - по какъв начин бих постъпил в този случай, и че бих направил всичко, което е належащо, за индивида, който е подготвен да опише за схемата. Ако това е напън, аз съм безпределно изумен ”, съобщи Стоянов. Разговорите му с прокурорките били, откакто Борислав Колев и неговият юрист си тръгнали. “Бяха учудени, че не им се дава опция да приказват за повторно. Сега има формирано досъдебно произвеждане против чиновници на ГДБОП. Защото желаеме да стигнем до края ”, безапелационен е Стоянов.

“Два пъти вършим опит обвиненият да бъде разпитан и два пъти не съумяваме. Включително ставаме персонални водачи на прокурорите, тъй като те не знаят къде е постройката на ГДБОП ”, сподели Александър Анастасов от икономическия отдел на ГДБОП, който проверява прането на пари от градежа на “Хемус ”.

От Министерство на вътрешните работи прочетоха и връзка сред техни чиновници и прокурорите във вайбър. “Там излиза наяве, че те не знаят къде е постройката на ГДБОП. “Той ще чака, не аз него. Ако желае да приказва, в случай че желае да не приказва ”, написала една от прокурорките за Борислав Колев, който желал да разкрие схемата в нейно наличие.

От Министерство на вътрешните работи настояват също, че има учредения в службата да се образува кореспонденция за разстройване на наказателно гонене като отговор на следствието за напън на техни чиновници против прокуратурата.
Бойко Рашков: Прокуратурата пречи на разследванията ни, защото са обвързани с ГЕРБ
“Не мога да кажа дали е имало напън на чиновници на ГДБОП над прокурорите, или е нещо, което се е породило в професионалното разискване по какъв начин да се подходи вярно тактически. Прокуратурата има свои пълномощия и никой не може да ѝ разпорежда отвън основния прокурор или по-високостоящия прокурор. Струва ми се пресилено, тъй като подобен напън не може да реализира резултат ”. Това разяснява вътрешният министър Бойко Рашков в предаването “Неделя 150 ” по БНР. Думите му се чуха 30 минути след брифинга на прокуратурата в неделя сутринта. 

Според Рашков изказванието за оказван напън от чиновници на ГДБОП върху прокурори е единствено на държавното обвиняване. “Задържаният по следствието за “Хемус ” е бил една от значимите фигури за източването на пари от банката, предопределени за автомагистралата. Трябва да се разбере с кого е контактувал и какъв е пътят на парите. Сега се сочи епизод от професионалните разногласия сред проверяващите и прокуратурата, която бездействаше до задържането на този значим индивид от незаконната скица ”, безапелационен е Рашков. По думите му няма по какъв начин двама служители на реда от ГДБОП да притискат трима наблюдаващи прокурори, които ги надзирават. Номинираният за началник на Министерство на вътрешните работи и в идващото държавно управление твърди още, че прокуратурата не е дейна в това следствие, “защото то ще докара до виновни фактори в ръководството на страната, които са били на власт до април т.г. ”, и с които Гешев бил обвързван.

“Съмнявам се, че тази нереформирана прокуратура може да изведе такова следствие с национално значение до сполучлив край ”, сподели още Бойко Рашков.

Той удостовери, че вътрешното министерство за фотосите от спалнята на Бойко Борисов.

“Ще би трябвало да се потърси отговорност по закон от този човек - наказателна политическа и морална. Прокуратурата отхвърли да го направи. Има опция да се потвърди произходът на тези средства. Ами в случай че се потвърди, че са съществували? Не се оспорва това, че револверът е там, че той е на спалнята, не се оспорва негов ли е гласът от звукозаписите. Няма по какъв начин да има 2 милиона евро от заплати. Но това би било проблем за него и прокуратурата спря да работи. А се виждаха номерата на тези банкноти ”, сподели още Рашков. Той няколко пъти акцентира, че симбиозата на управлението на прокуратурата с някогашната власт пречи на следствията против тях.

“Ние би трябвало да работим с прокуратурата, само че тя не би трябвало да остава в този тип ”, съобщи служебният вътрешен министър.

По случая със фотосите от шкафчето на някогашния министър председател Софийската градска прокуратура образува инспекция още при първата порция от фрагменти. Тя имаше за цел да открие кой е снимал, само че беше прекъсната.

След появяването на последните фотоси с разнообразни фрагменти на спалнята и чекмеджето прокуратурата образува към този момент наказателно произвеждане, което още не е завършило.
Иван Гешев: Днес натискат прокурори, утре съдии, медии и граждани. Война против нас
“Води се Интерес от тази война имат единствено нарушителите. И натурален резултат от това е взрив на престъпността. Цената ще платят българските жители. ” Това сподели основният прокурор Иван Гешев във връзка изнесените от Софийската градска прокуратура данни за напън от ГДБОП.

Гешев добави, че за първи път е очевидец на “такъв невиждан, непозволен напън върху редови прокурори, и то дами ”. 

“Днес са те, на следващия ден ще са съдиите, вдругиден ще сте вие, медиите, или някой елементарен жител, позицията на който не се харесва на някого ”, разяснява още основният прокурор.

Иван Гешев съобщи, че не приема обясненията на Бойко Рашков, че става дума за “професионален спор ” сред чиновници на ГДБОП и наблюдаващите прокурори.

“Не, това евентуално е противозаконен, непозволен напън върху магистрати да извършат закононарушение против правораздаването. Явно някои хора по този начин възприемат главните европейски правила и стандарти като господство на правото и разделяне на управляващите. Независимостта на българските магистрати би трябвало да бъде отстоявана в полза на българските жители. И българските жители и общество би трябвало да знаят, че ние ще работим единствено и само в техен интерес.

Няма да водиме война с никого с изключение на с престъпността. Всичко останало е за сметка на тези, които го вършат ”, добави Гешев.

Заместник - основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов насочи зов към Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да не позволяват междуличностни спорове, да не се поддават на вакханалия, която ще докара до разграждане на държавността.

“Всеки има функционалности в наказателния развой по откриване и по доказване на закононарушения. Обществото чака от нас да ги изпълняваме, а не да има спорове на персонално равнище. Всяко сходно нещо ще рефлектира отрицателно върху следствието и в последна сметка ще докара до крушение, от което ще страдат хората и справедливостта ”, акцентира Борислав Сарафов.

Ръководството на прокуратурата изрази с декларация поддръжката си за независимостта на магистратите.

“Категорично се противопоставяме на всеки опит за влияние, подстрекателство, непозволено въздействие, било то директно или индиректно, без оглед на източника, средствата или формата му, във връзка с всеки магистрат при осъществяването на функционалностите му и вземането на решения съгласно закона и вътрешното разбиране. Подобни актове нарушават конституцията, настоящото законодателство и правото на Европейския съюз ”, написа в декларацията.

Прокуратурата ще сезира по случая с натиска над магистратите всички значими институции освен у нас, само че и в Европа и Съединени американски щати, както и Венецианската комисия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР